Odla grönkål

Börja odla grönkål

Grönkål, även kallad bladkål eller kruskål, är en variant av arten kål med mörkt gröna eller blågröna, krusiga blad på utdragna stänglar. Grönkål är rik på både järn, C-vitamin, A-vitamin och lutein. Grönkål är vinterhärdig, kan stå ute i snö och skördas efter behov; den blir även mildare i smaken efter några frostnätter.

Easy grow Grönkål

50 SEK

Micro leaf Grönkål

30 SEK

Grönkål

Traditionell grönkål är mosskrusig med gröna blad. Numer finns även grönkålen i en läcker vinröd färg som pryder trädgårdslandet. Något som är nytt på den svenska marknaden är slätbladig grönkål. Den har mindre och spädare blad som passar perfekt i salladen. Det finns flera olika varianter av familjen grönkål. Svartkålen bland annat, är traditionell i Italien och den har en unik, lite blågrån ton.

Smaken av grönkål är ganska kraftig och passar bra i soppor, stuvning, i råkostsallader eller till julklassikern långkål.

Grönkål näringsvärden

Per 100 g
Kalorier (kcal) 49
Lipider 0,9 g
Mättat fett 0,1 g
Fleromättat fett 0,3 g
Enkelomättat fett 0,1 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 38 mg
Kalium 491 mg
Kolhydrater 9 g  
Protein 4,3 g
Retinol 9 990 IU Askorbinsyra 120 mg
Kalcium 150 mg Järn 1,5 mg
D-vitamin 0 IU Pyridoxin 0,3 mg
Kobalamin 0 µg Magnesium 47 mg

Odla grönkål

Grönkål är förmodligen en av dem lättaste kålväxterna man kan odla. Så gärna inomhus i slutet av mars – början av april. Plantera ut grönkålen när frostrisken har passerat.

Något som är positivt med denna kålväxt är att den gladeligen växer i alla typer av jordar. Grönkålen trivs lika bra i strålande dagsljus som i halvskugga. I torra och näringsfattiga jordar är det lätt hänt att nedersta delen på bladen gulnar. Det åtgärdar man genom vattning och eventuellt mer gödsel.

Grönkålen angrips av samma insekter och sjukdomar som andra kålväxter men i mindre utsträckning.

Skörda grönkål

Smaken hos den traditionella kålplantan blir bättre om frosten har fått nypa plantan. Självklart behöver du inte vänta utan du kan såklart skörda efter behov. Slätbladig grönkål är i stället godast i början av säsongen, då bladen är så milda och mjälla att det passar i sallad.

Vill du inte vänta på frosten kan du självklart skörda regelbundet, då får du mjälla blad hela säsongen. Skörda alltid grönkålen utifrån, alltså ta enbart de yttre bladen först.

så grönkål

Såfakta

  • Starta inomhus
  • Plantavstånd 40-50 cm
  • Radavstånd 50-60 cm
  • Sådjup 1 cm
  • Svårighetsgrad 2

Odla dina egna kålplantor

Så inomhus i slutet av Mars eller 4-6 veckor före beräknad utplantering. Sprid fröna glest i en kruka med planteringsjord och vattna. Så fort fröna börjar gro och dem tittar upp genom det översta jordlagret är det dags för mängder av sol. Ställ plantorna i ett fönster som har sol hela dagarna eller använd dig utav växtbelysning ca 30cm ovanför plantorna. För att få grönkålen extra frodig kan du stänga av elementet under fönstret.

Plantera om när plantorna utvecklar ett par riktiga blad. Varje grodd ska därefter ha en egen kruka med planterings- eller blomjord. Vattna dem enskilda krukorna ytterligare och ställ dem ljust.

Plantera ut när frostrisken är över och du har avhärdat kålplantorna. Staga upp varje planta genom att fösa jord kring stjälken. Vattna och för säkerhetsskull kan man täcka grönkålen med odlingsväv.

Varning: Står kålplantorna för länge i krukor innan du planterar ut, finns det risk att dem stannar i växten.

Odla Grönkål i pallkrage

Kan du för lite om pallkragar? Läs vår guide om hur du odlar i den.