minidrivhus att odla i

Odla i miniväxthus

Miniväxthus kallas små lådor med plast- eller glaslock. De är perfekta att odla sticklingar eller nysådda frön i, och locket bidrar till en hög luftfuktighet samt hindrar frösådderna till att torka ut.

Miniväxthus eller minidrivhus?

Begreppet miniväxthus faller lite mellan fingrarna då många är osäkra på skillnaden mellan drivhus och växthus.

Vi anser att miniväxthus och minidrivhus är precis samma sak.

Ett vanligt växthus vill vi påpeka är större än tre kvadrat, och ett litet växthus är mindre. Ett miniväxthus, också kallat minidrivhus, är en odlingslåda med genomskinligt plast- eller glaslock med god ventilering.

Miniväxthuset odlas hemma, framförallt i fönsterbrädan och är till för att behålla fuktigheten och låta de planterade fröna gro snabbare.

När dina groddar har blivit ca 5cm höga i miniväxthuset är det dags för att plantera om dem till krukor. Är det sommar och varmt om nätterna kan du plantera ut dem direkt i trädgårdslandet, men då rekommenderas det att plantorna har växt till sig ytterligare något.

Minidrivhus

Också kallat propagator är en enkel konstruktion för att få dina frön att gro snabbare, Du sätter plantorna i botten, förslagsvis i en pluggbox, vattnar och sätter på locket. Locket har bra ventilering. Odlar du hemma rekommenderas det att placera minidrivhuset i fönstret då solen gör att du skapar ett mikroklimat.

Skapa ett minidrivhus hemma

Du kan enkelt skapa ett mindrivhus hemma. Plantera frön i en kruka, för sedan över en plastpåse och en gummisnodd runt krukan för att hålla fast plastpåsen.

Fördelarna att köpa ett färdigt drivhus är att den har god ventilation. Bygger du ditt egna minidrivhus med kruka och plastpåse, rekommenderas det att göra hål i plastpåsen för att förebygga risken för mögel.

Typer av drivhus

Miniväxthus finns i två varianter. Uppvärmda samt ouppvärmda.

Ouppvärmda drivhus fungerar till frön som inte behöver lika mycket värme eller har längre groperiod.

Vissa sticklingar är känsliga för kyla och kallras så du bör läsa instruktionerna på fröpåsen. Har du inte ett ouppvärmt minidrivhus, men är ändå sugen på att odla hemma att plantera frön som är känsliga mot köld, bör du placera drivhuset i en varmare del av hemmet. Fönsterbrädan är alltid rekommenderad, men har du inte den möjligheten på grund av fröna föreslår många att använda växtbelysning med timer.

Växtbelysning med timer fungerar som solen. Du lurar då växterna att det är sol när lampan är på. Sätt timern som om det vore dag och natt och ha växtlampan tänd under dagarna. Odlar du frön hemma som ej är tåliga mot köld och kallras i ett miniväxthus som är ouppvärmt blir ofta resultatet dåligt.

Uppvärmda drivhus har en värmeplatta i botten som drivs av el. Dessa drivhus finns i flera variationer. Dem vanligaste är värmeplattorna termostatstyrda eller har ett värmereglage Den ideala temperaturen för att frön ska gro är mellan 18-21° C och då passar de drivhus med fixerad värme bäst.

Man skulle kunna säga att du dopar dina växter med ett uppvärmt minidrivhus då det är lätt att påverka hur snabbt fröna ska gro. Dessutom är det lättare att lyckas med mer krävande sorter.

Kombinationen mellan ett uppvärmt drivhus och en växtlampa är fenomenal. Det finns också externa värmemattor för ouppvärmda drivhus om du inte har ett uppvärmt.

Att förkultivera plantor och odla hemma har aldrig varit så enkelt.

Populära minidrivhus

Nelson garden drivhus

Minidrivhus Nelson Garden Rootmaster

Kompakt minidrivhus från Nelson med självbevattningsfunktion.

269 SEK

Värmematta Nelson Garden, 22 x 53 cm

Värmematta från Nelson som gör att frön gror bättre och sticklingar rotar sig snabbare.

199 SEK

Minidrivhus Nelson Garden Large, inkl. krukor

Stort och stabilt minidrivhus, inklusive 8 stycken krukinsatser med 6 celler.

114 SEK

Odla med växtbelysnig

Kan du för lite om växtbelysning? Läs vår guide om hur du odlar den.