Basilika

Lär dig odla basilika

Basilika är lite utav en ”dont live without” krydda. Dess doft utstrålar sommar och den är utmärkt till att generöst strö över Caprese sallader, thailändska soppor och pizza. 

Många gånger är en etablerad basilika växt från lanthandeln billigare än de paket av basilika du hittar i affären. Så sluta köpa dessa paket med så kallade ”färsk” basilika och plocka upp en basilika växt. Här är allt du behöver veta för att börja växa din egen.

Varför ska man odla basilika

Det finns nog inget bättre än att springa ut till örtagården eller fönsterbrädan och klippa loss lite färska kryddor du odlat hemma och ha till maträtten du precis lagat. Basilika är en av dem.

Färsk basilika från en planta har kryddig doft, lite kryddnejlika liknade och den passar fantastiskt bra till dem flesta matlagnings stilarna.

Tar du hand om din basilika kommer du kunna få en handfull näve med basilika varje dag även om du har begränsat med utrymme. Hittar man en solig fönsterbräda att placera sin basilika på är man helt plötsligt en odlare. Använd ett miniväxthus eller en odlingslåda om du sår basilika från frön och plantera sedan om när dem vuxit sig större. Glöm inte att använda en väldränerad jord, då kommer du ha basilika i månader framöver.

Den vanligaste sorten av basilika är söt basilika eller Genovese basilika, men det finns andra kulinariska alternativ att använda i sin matlagning, några av dem är Thai-, citron-, jordklot- och kanel basilika.

En av de viktigaste skillnaderna mellan basilika och många av de andra örter är det faktum att basilika växten är årlig. Det är mycket känsliga för kyla samt känsliga för väderomslag. Självfallet kan du odla basilika på vintern men då rekommenderas det att odla basilika hemma i fönsterbrädan.

Plantera basilika

  • Var: Basilika är ett utmärkt komplement till din odling. Den trivs i väldränerad jord, placeras i ett soligt fönster. I trädgården eller plantera basilikan bland dina tomater. Det är en ”one-stop shop” för din nästa sallad caprese.
  • När: Basilika är lätt att så från frö och är relativt snabb att gro. Vid plantering från frö, plantera då fröna ca sex veckor innan sista frosten. Basilika är super känslig för kyla, så om du omplanterar plantorna från inomhus till utomhus, håll ett öga på den tidigare vårtemperaturen och täck basilikan vid behov. Om du ska plantera ut en mindre planta så rekommenderas det att jorden ska vara minst 20grader.
  • Förökning: Förutom att så basilika från frön kan man använda sticklingar för att utöka sin basilika odling. Skär av en bit av plantan och stoppa ner i ett glas med vatten, inom en vecka kommer sticklingen rota sig och du kan sedan plantera ut den i trädgården.

Hur man odlar basilika

  • Jord: Basilika växer bäst i väldränerad, fuktig jord med ett neutralt pH. Har du möjlighet till att planda om jorden med rik kompostjord i början av säsongen rekommenderas det. Några ytterligare jordändringar bör inte behövas under säsongen. I själva verket, om jorden är alltför rik, förlorar basilika del av sin smakintensiteten.
  • Sol: Basilika växer bra i varma miljöer där det kan erbjudas cirka sex soltimmar per dag. De bästa basilika växterna växer i ett öst-vänt fönster eller örtagård där plantan inte får den brännande, middagssolen.
  • Vatten: Ge plantan vatten när marken är torr vid beröring, gör ditt bästa för att vattna plantan vid sin bas och inte hela dess blad.
  • Avstånd: Beroende på sort, växer basilika upp till 60 centimeter i höjd och 40 centimerer på bredden. Om du har ett begränsat utrymme att odla på bör en kryddig klot basilika användas då den tenderar att bilda en liten men hög buske. För att säkerställa avstånden vid plantering av frön rekommenderas attt att följa instruktionerna på fröpåsen.
  • Plantera med andra växter: Odla basilika bland andra örter och grönsaker med liknande skötsel behov, som tomater eller persilja. Vissa säger till och med att tomater smakar bättre när de växer i närheten av basilika. Odla basilika tillsammans kamomill, sallad, paprika och oregano. Något man kan ha i åtanke är att ha några krukor basilika på uteplatsen då dem har en tendens att hålla borta myggen.

Hur man skördar basilika

Basilika är en pick-as-you-go typ av ört. Då den är snabbväxande rekommenderas det att skörda några gånger i veckan för att plantan ska må så bra som möjligt.

Klipp alltid basilikan uppiifrån och ned då tillväxten på plantan blir bättre. Regelbunden klippning uppmuntrar en mer avrundad, mindre långbent växt.

Det är alltid bättre att skörda basilika innan plantan blommor. Om du inte har tid att skörda några blad räcker det med att du nyper av den blommande delen. Blommorna är faktiskt ätbara, men om du nyper av dem, kan anläggningen nu rikta sin energi på att växa stora och välsmakande blad. Vara noga med att endast skörda upp till 2/3 av hela plantan, så den kan fortsätta att producera.

Torka Basilika

Kan du för lite om att Basilika? Läs vår guide om hur du torkar den.