odla chili inomhus

Börja Odla chili

Alla bör någon gång testa att odla chili hemma till sin matlagning. Även om du inte gillar het mat, så krävs det bara en liten hint av chili för att värma upp och stimulera ens smaklökar. Även om maten inte är stark, smakar maten bättre om du enbart har en gnutta chili i.

Chiliväxter

Hur ser en chili ut?

Plantorna växer i små till medelstora buskar och kan vara allt ifrån 13-200cm höga. Hur hög en chili blir baseras på vilket chiliart och variationen av plantor.

Det finns mängder av arter i chilifamiljen och det flesta arter är årliga. Det finns ett fåtal chilisorter som är vid liv i ett par år i varmare klimat och sedan finns det några som är helt perenna. Det flesta plantorna tillhör capsicum annuum familjen och innebär årliga växter.

Tro det eller ej men paprika är en av Australiens populäraste och den tillhör chilifamiljen capsicuum annuum.

Chili har små till medelstora, glänsande mörkgröna blad och frukten varierar i dem vildaste kombinationer av storlek och utseende. Frukten är innan mognad gröna och den vanligaste färgen av en mogen chilifrukt har en rik röd färg. Det finns också andra färger så som orange, gul, lila och brun. Frukterna kan både hänga ner från bladkronorna men också vara stående som små färgglada ljus. Frukterna används främst till matlagning men vissa av dem är prickigt fläckiga och används då ofta som prydnad.

De olika chili typerna varierar inte bara i storlek och färg, de varierar också i hur varmt de är. Om du odlar chili hemma bör du välja din chili med omsorg så den passar bäst för klimatet den ska odlas i.

Chili styrka

Chilins styrka mäts i något som kallas scoville skala även förkortat SHU. Desto högre nummer på scoville skalan, desto starkare är frukten. För att få en förståelse på hur stark en chili kan vara gör vi jämförelsen med en vanlig röd chili från Ica vilken har mellan 100 000-200 000 scoville.

  • Hetta  – Capsaicin heter ämnet som gör chilifrukten stark. Den största mängden finns i frön, fröfäste och mellanväggar. Capsaicin är fettlösligt, så det hjälper inte att bälga i sig vatten om det bränner i munnen. Ät eller drick hellre något fetthaltigt, som till exempel mjölk.
  • Mätbart – Chilins hetta mäts i scoville, en måttenhet uppkallad efter sin uppfinnare Wilbur Scoville. Vanlig paprika har en styrka på noll scoville, att jämföra med habanero som ligger på 100 000–350 000 SHU.
  • Rekordstark? Länge hölls indiska chilifrukten Bhut Jolokia/Naga Jolokia för världens starkaste, den bräcktes av Trinidad Moruga Scorpion, som i sin tur slogs av Carolina Reaper härom året.

Var kan jag odla chili hemma

Chiliplantor älskar värme. Växten är nära relaterad till paprika och även tomater men dem föredrar betydligt varmare odlingsklimat.

Chilifrön behöver 20° C för att gro, och det bör vara 30° C eller mer för frukten att mogna. Nattemperaturen bör inte sjunka under 15° C. Det passar därför bra att odla chili hemma i början av våran för att sedan låta frukten mogna under de varma sommardagarna i fönsterbrädan.

Många chilisorter kräver att de ska odlas i direkt solljus då dem behöver mycket värme. Dock finns risk att frukten blir solbränd så lite skugga fungerar självklart också. Självklart är det en fördel att odla chili när man bor i varmare länder, då kan även de årliga plantorna leva i flera år och producera frukt året om. Nu är vi dock i Sverige i ett mycket kallar klimat. Blir inte förtvivlad, det går att odla chili hemma precis som vilket annat land som helst.

Det kan till och med vara positivt att odla frukten i vårt klimat då vi förlänger dess säsong då vi kan odla inomhus året om. Då chiliväxten är släkt med tomaten är kraven densamma men kräver något mer värme än tomatplantan. Har du kallras i fönstret kan man fuska något med odlingen och använda sig av en växtlampa.

Har man en liten balkong eller dåligt med plats i trädgården går det alldeles utmärkt att odla i kruka i fönsterbrädan.

Att odla chili från frö

Chiliplantor går oftast att hitta i närliggande livsmedelsbutiker eller växtbutiker. Vill du får en större variation på odlingen kan du köpa frön online eller välsorterade växtbutiker. För att fröna ska gro behöver det vara minst 20°C inomhus. I vårt kalla klimat bör du plantera fröna under tidig vår inomhus.

Chiliväxter odlas normalt i drivhus, miniväxthus eller små krukor inomhus. De är mycket sårbara när de små och de inte växer allt så fort som många andra kryddor gör.

Då chiliväxten inte är så förtjust i att bli förflyttad rekommenderas det att antingen plantera dem i en stor kruka från början men inte lika djupt ner i jorden. Planterar du fröna för djup finns det chans att dem växer nedåt istället för uppåt och då kommer dina plantor aldrig se dagens ljus.

Har du planerat att plantera ut plantorna efter du förkultiverat dem hemma bör du ha i åtanke hur många frön som levererades i påsen. Vissa påsar levereras inte med så många frön och du ska därför tänka på att kanske inte plantera ut dem för fort då dem har en chans att dö. Plantera dem då hellre i större krukor du sedan kan placera ut längs med husväggen eller en skyddad varm plats i trädgårdslandet.

Det går att plantera flera frön i samma kruka. När plantorna har fått några blad, klipp bort det svagare och behåll dem stora för att fokusera tillväxten där.

När du väl planterar ut en chili planta bör du enbart sätta en planta per hål du gjort i jorden då det finns en chans att rötterna blir störda av varandra och tillväxten kommer inte bli lika stora som du vill ha dem.

Chili har inget emot att växa i större krukor, så tidpunkten för utplantering är inte kritiskt. Om du bor i ett kallare klimat, odla inomhus och använd krukor. Låt dem växa till 10-15 cm innan du planterar om dem. Kontrollera också att det är tillräckligt varmt innan du sätter ut dem.

Vattna chili innan omplantering, så att jorden inte faller sönder när de tas ur krukan. Var mycket försiktig när du tar ur plantorna från sina krukor då stammarna ofta är svaga och har lätt för att gå av när dem är å pass unga.

Världens starkaste chili

Odla ghostchili hemma

Ghost Chili Pepper

1 000 000 SHU

79 SEK
Trinidad Scorpion Pepper

Trinidad Scorpion Pepper

1 400 000 SHU

79 SEK

Morugan Scorpion pepper

2 000 000 SHU

79 SEK

Jord och näring

Chiliväxter i olika typer av jord. Som många andra växter trivs dem i näringsrik jord. Använder du en blandning av bördig jord och kompostjord kommer dina plantor växa väldigt bra.

Är jorden dålig kommer chilin inte må bra. Det krävs gödsel för att dem ska växa till sig, men lik som många anhöriga fruktplantor gillar dem kalium. För mycket kväve i jorden kommer ge din planta mjuka och hängiga blad och ingen frukt.

Det är väldigt viktigt att hålla plantorna väl bevattnade. Komposten i jorden gör inte bara jorden bättre och mer näringsrik över tiden, den skyddar också plantorna från att torka ut.

Chiliplantan har en kanske tuff och ihärdig bild för många men det människor ofta inte inser är hur känsliga växten är när det gäller brist på vatten.

Se till att vattna dina chilis med jämna mellanrum och låt aldrig jorden vara torr. Övervattna dock aldrig din chili, plantorna lever inte i träsk.

Problem vid odling av chili

Chili har svaga grenar och är grenarna laddade med frukt har dem en tendens att gå av. Får du grenar som går av gör det ingenting, klipp av dem och chilin kommer att fokusera sin energi på ett annat ställe på plantan och nya grenar kommer att växa ut.

Det gör ingenting att du beskär plantan men se till att aldrig beskära mer än 1/3  av plantan åt gånged då den behöver tid för att återhämta sig.

Dess rötter är heller inte speciellt starka så se till att, om du odlar i kruka, ställa den på en plats där den har en liten tendens till att välta.

Något som är positivt med att odla chili hemma eller i trädgården är att dem sällan tar på sig skadedjur eller andra sjukdomar. Ser du att plantan kämpar, beror det oftast på att jorden inte är tillräckligt bördig eller har för lite näring. Lägg då gärna ny kompostjord runt om plantan och du ger den genast mer energi.

Skörda chili

Chili är snabba att få frukt och blommor. Hur snabbt beror på sorten och på temperaturen. Du kan skörda den första chilli gröna när de når full storlek eller vänta tills de blir röda, eller den färg de förväntas att bli.

Om du planerar att torka chilin för chilipulver eller flingor, kan du även lämna dem på busken tills de skrumpna upp och helt uttorkade.

Om du drar bort frukten istället för att klippa, dra dem uppåt, precis motsatsen till den riktning i vilken den böjer sig ned. Då ska dem gå av vid skarven utan att bryta av hela grenen. Annars rekommenderas det att klippa dem.

Frukten kommer fortsätta att mogna även när du skördat dem från plantan i ca en vecka efteråt.

VARNING!

Du behöver inte äta en chili för att du ska bränna dig. Habanero saft under naglarna kan bränna till ordentligt.

Se till att skölja händerna ordentligt efter hantering och rör inte känsliga ställen på kroppen. Det gör väldigt ont att få chili i ögonen och dem kan bli väldigt irriterade.

Det finns vissa sorter som är så pass starka att man kan få synproblem om du vidrör ögat.

Torka chili

Kan du för lite om chili? Läs vår guide om hur du torkar den.