kronärtskocks odling

Börja odla kronärtskocka

Potatis och rädisor i all ära. Men någon gång måste man våga ta språnget. Testa det omöjliga men också det fantastiska som kronärtskockor. Vi vill inte lova att man lyckas perfekt första gången, men kanske andra eller tredje.

Green Globe

Plantorna är drygt 1 meter höga och ger tunga skockor

Herrgårds

herrgård kronärtskocka

Flerårig sort med små skockor. Övervintrar i södra Sverige.

Kronärtskocka

Kronärtskockan är en utmaning som numera även nybörjare tar sig an. Plantorna börjar bli allt mer populära i trädgårdsbutikerna och det bör vara förklaringen till att den blivit så vanlig.

Räkna inte med några kanonskördar, njut istället av dess skönhet. Sorten Green globe blir drygt 1 meter hög i och besitter ett vackert silvergrått bladverk.

Växten är flerårig, men kan inte övervintra i kallt klimat och kan därför på nordiska breddgrader, normalt endast odlas som ettårig.

Kronärtskocka är en grupp inom arten kardon i familjen korgblommiga växter. Det är en ätbar tistelliknande växt, vars blomknoppar skördas strax innan den blommar.

Näringsvärde Kronärtskocka

Per 100 g
Kalorier (kcal) 47
Lipider 0,2 g
Mättat fett 0 g
Fleromättat fett 0,1 g
Enkelomättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 94 mg
Kalium 370 mg
Kolhydrater 11 g
Kostfiber 5 g
Socker 1 g
Protein 3,3 g
Retinol 13 IU Askorbinsyra 11,7 mg
Kalcium 44 mg Järn 1,3 mg
D-vitamin 0 IU Pyridoxin 0,1 mg
Kobalamin 0 µg Magnesium 60 mg

Odla kronärtskocka

Om du driver upp egna plantor bör du så redan i mitten eller slutet av februari. Sår du i drivhus eller i fönsterbrädan rekommenderas det att använda växtbelysning. Skola om när plantorna närmar sig 10 cm höga. Använd då en kruka med en diameter på 10-15 cm och ställ dem svalt.

När risken för frost är över och plantorna är avhärdade är det dags för utplantering. Kronärtskocka kräver ett varmt och soligt läge. Jorden måste vara djup, lucker och näringsrik då plantan slukar mängder av näring.

Förutom grundgödsling krävs några gödselvattningar under sommaren. Färskt gräsklipp är väldigt bra och du bör täcka två, tre gånger med 5 centimeter klipp.

Om löss samlas i skottspetsarna spolar du enkelt av dem med vatten. De fleråriga herrgårds sorterna kräver täckning under vinter. Då finns en möjlighet att den kommer tillbaka, åtminstone i södra Sverige.

plantering av kronärtskocka

Såfakta

  • Starta inomhus
  • Plantavstånd 90×90 cm
  • Sådjup 1-2 cm
  • Svårighetsgrad 3

Skördetips

Skörda kronärtskockorna när holkfjällens spetsar börjar vika sig utåt. Skär av dem en bit ned på skaftet och lägg dem i vatten så eventuella insekter kryper upp.

Missar du att skörda skockorna får du istället njuta av kronärtskockans violetta och storslagna blommor.

Odla kronärtskocka i pallkrage

Kan du för lite om pallkragar? Läs vår guide om hur du odlar i den.