Basilika

Börja odla kryddväxter

Något som gör världen av matlagning annorlunda är kryddor. Kryddväxter innehåller antioxidanter, mineraler och vitaminer som ger en positiv effekt på människors hälsa. Dess vanligaste användningsområde är såklart vid matlagning som smaksättare.

Att odla kryddväxter hemma är förvånansvärt roligt och det är ett enkelt sätt att spara pengar då du inte behöver köpa nya kryddor varje gång du ska laga mat.

Dessa guider kommer ta dig genom grunderna i att odla hemma, DIY guider samt vilka kryddväxter som passar att blanda i en kryddblandning till olika typer av maträtter.

Nedan kan du ta en titt på de kryddor eller örter som du är intresserad av att odla.

Bra att veta när du börjar odla

Årlig eller perenn?

När du börjar odla behöver du besluta dig om vilka kryddor du ska plantera. Då det finns mängder av olika kryddväxter behöver du först titta närmare på hur du vill att dina kryddor ska växa och om dem är årliga eller perenna. Årliga växter växer inte hela tiden utan efter ett tag dör dem ut och du måste plantera nya. Därför är det bra om du planerar dessa växter och odlar dem med jämna mellanrum året om. Basilika, koriander, persilja och dill är snabbväxande och kan därför behöva sås med jämna mellanrum under hela våren och sommaren så du har en kontinuerlig och färsk tillförsel av kryddor.

Fleråriga, eller perenna som man också kallar visas kryddväxter, växer året om och tar du hand om dem väl kommer du ha en fin skörd utan att behöva plantera nya. Perenna örter som oregano, mynta, timjan, salvia, rosmarin och gräslök är mer långsamt växandet och kräver därför ett mer permanent hem.

Odlingsförhållanden

Kryddor bör odlas i en solig och väl skyddad plats med väldränerad jord. Består trädgårdslandet av tung lerjord rekommenderas det att blanda ut jorden med annat organiskt material. Gödsel och kompostavfall passar utmärkt till utblandningen och detta gör också att dräneringen blir bättre. För att säkerställa att jorden är väldränerad kan man plantera kryddväxterna i högre odlingsbäddar eller förslagsvis pallkragar du ställer i trädgårdslandet. Detta för att undvika att den leriga jorden försämrar dräneringen.

Det bästa underlaget för att odla växter är där jorden är neutral och alkalisk. Dem flesta kryddväxterna tolerera sur jord men för att förhindra att jorden är för sur kan du strö ut kalk runt planteringen. Rosmarin, salvia, timjan och lavendel är dem främsta kryddorna att odla i den soliga trädgården. Även om många kryddväxter trivs i soliga förhållanden trivs körvel, persilja och citronmeliss bättre i skuggan med en något fuktigare jord.

Odla kryddor utomhus

Du kan odla dina kryddor utanför trädgårdslandet, i en upphöjd bädd, i grönsakslandet eller till och med bland blommorna i dina rabatter. Då kryddor växer i alla möjliga former och färger behöver dem inte nödvändigtvis planteras för kulinariska resor utan kan också placeras bland blommorna för ett dekorativt ändamål.

När ska man odla kryddor utomhus

Planterar du årliga alternativt tvååriga kryddor från frö som persilja, koriander, dill och kamomill ska dem sås mellan mars och augusti. Så alltid i intervaller om tre till fyra veckor för den kontinuerliga tillförseln. Många frön kan du så direkt i jorden så fort det blir frostfritt. Är tålamodet lågt och du känner att du behöver börja odla redan i januari-februari kan man odla i miniväxthus eller odlingslådor i fönsterkarmen. Det man ska tänka på att vissa kryddor som körvel och dill är svåra att transportera till sin nya plats i trädgården och tål heller inte frosten lika bra som andra. Det rekommenderas därför att vänta med dem tills utesäsongen är i full gång och frosten är borta.

Läs alltid på fröpåsen innan du planterar. Planterar du dem vid fel årstid eller på fel plats kan du olyckligtvis bli utan skörd då inte ens skotten har kommit upp ur jorden.

Frön av perenna örter som salvia, rosmarin, gräslök och fänkål bör sås på våren i krukor, gärna under tak med värme innan man planterar ut dem. För att säkerställa att dem ska klara kalla nätter kan man ställa dem på en kallare plats några dagar innan utplantering för att låta dem härda inför sina slutliga positioner i trädgården.

Det gör självklart skörden smidigare om du har örtagården närmre till hands, men det ger också en rik doft under det varmaste sommardagarna. Antingen planteras kryddorna i kombination med blommor, förslagsvis luktärtor, gurkört eller dem orangea blommorna från ringblomman då dem alla är ätliga. Lavendel och salvia med dess silvergrå blad passar utmärkt till att plantera med dessa blommor. Variationen på kryddväxternas bladverk är enorm, vill du få mer spännande gröna färger rekommenderas timjan och basilika vars blad är både små och stora med ett färgschema som täcker hela Grönland.

Örtagården

Kryddväxter är ett bra komplement till rabatter om du inte har utrymme för en dedikerad örtagård. Använd kryddor med färgglada löv för att kompensera blomfärger eller för att ge olika texturer. Försök att använda lågväxande kryddor som gräslök och timjan som en informell kant i rabatten. Kryddor som timjan och krypande salvia kan också planteras längst med uteplatsen och tål lätt gångtrafik då den ger av sig en god doft när man går på den.

Persilja, koriander, dill och körvel kan sås i rader direkt i marken bland grönsaker eller som en bård på bädden. Koriander, persilja och körvel kan man plantera under sensommaren då dem fortsätter att växa under vintern om man ger dem ett bra skydd.

Plantera kryddväxter i krukor

Att plantera kryddväxter i krukor är att bra sätt att växa din samling samling om du har dåligt med utrymme i landet. Placera dem utanför bakdörren eller i närheten av ingången till köket för en smidig skörd vid tillagningen av maten. Välj relativt djupa krukor, särskilt för kryddor som har en tendens att bli stora, rosmarin är en sådan.

De kryddor som sätts i krukor bör odlas med blandning av kompost och lerjord. Mata dina krukodlade kryddor regelbundet med en balanserad gödning under hela säsongen, dock bör du vara försiktig att inte övergöda växterna då dem har en tendens att förlora den goda smaken. Se till att krukorna har dräneringshål så att vatten kan rinna ut.

Har du dina krukväxter utomhus bör du skydda dem mot svåra och kalla väder genom att placera dem mot en husvägg och gärna slå in krukorna med bubbelplast för extra skyddande.

Mynta och myskmadra har en tendens att vara invasiva, med det menas att dem har en otroligt stor rotväxt och kan därför vara svåra att bli av med om du planterar dem bland de andra kryddväxterna. Förslagsvis gräver du ner en hink i trädgårdslandet och sedan planterar kryddan där i för att förhindra en stor rot tillväxt. Om du inte har en hink över rekommenderas det att plantera dem separat i krukor.

Odla kryddväxter inomhus

Att odla kryddor inomhus är praktiskt för skörd och bra för dem utan trädgårdar. Säsongen blir därför längre för dem årliga kryddorna och du kommer då att ha färska kryddor året runt! Lämpliga örter att odla inomhus på fönsterbrädan innefattar gräslök, persilja, basilika, koriander, mejram, dill och mynta.

Kryddor som växer utomhus kan lyftas, delas och tas inomhus under vintern. Gräslök idealisk för denna teknik. Lyft upp gräslöken på hösten och dela upp löken i mindre stycken. Plantera sedan bitarna i krukor i vanlig kompostjord eller annan rekommenderar jord från din växthandel. Under våren kan du sedan plantera tillbaka kryddorna i trädgården för att ge dem tid att återhämta sig till sommaren.

Skötsel

Kryddor har ett relativt lågt underhåll om de växer i krukor där de enbart krävs rutinmässig vattning. Klipp ner kryddorna under våren och du uppmuntrar därför växterna till att växa till sig. Anser du att dina kryddor är förvuxna eller att bladen börjar blekna rekommenderas det att du klipper ner större delan av växten då den kommer återhämta sig snabbare och man i längden får en finare och mer välmående växt.

Se till att du noggrant tar bort skräp och nedfallna blad för att förhindra svampsjukdomar. 

Omplantering

Efter ett tag när en kryddväxt har stått planterad i samma kruka kan växten börja se svag ut och snabbt bli uttorkad. Dessa är ett tecken på att växten blivit bunden till krukan. Rotväxten har blivit för stor och all energi går till rötterna istället för för växten.

Kommer man till detta skede är det dags för omplantering till en ny kruka. Lyft upp växten ur krukan och rensa rötterna på jord och dra isär rötterna och klipp bort det som ser dåligt ut. Använd sedan ny jord och plantera om växten och du kommer inom kort se att den mår betydligt bättre.

Skörda kryddväxter

Vid skörd av kryddväxter bör man ta bort blad från centrum och eventuella grenar för att nya blad ska kunna utvecklas. En tumregel är att man aldrig ska plocka av mer än en tredjedel av bladverket när man skördar. Detta för att man behöver låta växten återhämta sig.

Kryddor är som vilken annan råvara frysbara. Skörda det du behöver och om du vill använda den senare under året men du inte har tid för att torka dem kan du stoppa in dem i frysen. Du kan antingen frysa hela kvistar eller hacka dem fint och stoppa i en fryspåse.

Något som också fungerar utmärkt är att hacka ner kryddan fint och sedan frysa in dem med vatten som isbitar.

Kryddor skördas bäst på morgonen innan eteriska oljor avdunstar av solen. Många kryddväxter som växer utomhus året om kan man skörda även under vintern men man ska ha i åtanke att ingen ny tillväxt kommer ske förens våren närmar sig och frosten försvinner.

Kryddor är några av de enklaste växterna att odla så varför inte odla dem året om.

Jord

Kan du för lite om jord? Läs vår guide om hur du får den bästa mullhalten.