Sveriges klimat är inte gjort för att tomatodling, men egna solmogna tomater ska vi ha, även om man saknar växthus. I denna guide ska du få tips på vägen för att odla tomater hemma. Till att börja med beskrivs tomater som frilandssorter eller tidigare sorter.

Odla tomater hemma

Välj vilken typ av tomater du vill odla, höga tomater eller busktomater.

Höga tomater kan bli 2 meter höga och består av en enda stam. Busktomaterna förgrenar sig och blir sällan högre än 1 meter. Det är ofta köldtåliga och robusta. Småväxta former av busktomater kallas för kruk- eller ampeltomater.

Köper du plantor ska du inte låta dig förföras av dem som dinglar av frukt. De klarar utelivet allra sämst. Roligast är dessutom odla tomater från frön. Hur du planerar hur dina tomater ska utvecklas kommer vi till längre ner.

Hur du odlar tomater

Du behöver en solig, vindskyddad plats med porös och näringsrik jord för att odla tomater. Förbättra trädgårdsjorden med kompost eller planteringsjord. Grundgödsla med stallgödsel.

Sätt plantorna så att det lägsta bladparet hamnar strax ovanför markytan. Nyp sedan bort det bladparet. Höga sorter binds upp på 2 meter höga stolpar.

Alla tomatplantor måste tjuvas, vilket betyder att alla att sidoskott i bladvecken tas bort. Busktomater kan växa fritt, men dem mår också bra av tjuvas i mindre mängd samt stödjas av pinnar. Under försommaren bör du skydda tomaterna med plast eller odlingsväv. Vattna vid torka, men låt aldrig plantorna stå i blöta. Se till att dräneringen är bra från början.

Såfakta

 • Förodla tomaterna inomhus
 • Planteringsavtånd 50×50 cm
 • Sådjup 1 cm
 • Svårighetsgrad 3
förodla tomaterna inomhus

Tomat Växtnäring

Biobact Tomat är en organisk växtnäring.

149 SEK

Tomatgödning

Organisk NPK-gödning för tomater och andra grönsaker.

90 SEK

Easy grow Tomat

Easy Grow från Nelson Garden är ett smart förodlingsset.

50 SEK

Fröpåse EKO Tomat

Tomat san Marzano 2 är ett frö som ger rikligt med välsmakande frukter.

30 SEK

Gödsel och plantering av tomat

Gödselvattna ett par gånger under försäsongen. Täcker du plantorna med gräsklipp bör inte gödselvattningen krävas.

Tomat går också att odla i hink. Sätt en planta per hink. Hinken bör minst rymma 10 liter av planteringsjord. Efter ca 3 veckor är näringen i planteringsjorden slut och du måste börja med att gödselvattna eller lägga på nytt gräsklipp. Det rekommenderas att göra detta varannan vecka.

Gyllenbär och kapkrusbär är också tomatväxter. De odlas som busktomater och trivs i hinkar och tunnor utomhus.

Skördetips

 • Skörda tomaterna när dem är riktigt röda
 • Är tomaten grön när du plockar dem kan du lägga placera dem i ett skåp i en papperspåse. Dem eftermognar då i rumsvärmen.
 • Röda tomater passar i matlagning
 • Gröna tomater passar i marmelad och chutney

Ställ en diagnos på din tomat

Symtom

 • Bladen rullar ihop sig och blir styva.
 • Gråbruna fläckar breder ut sig på tomatbladen. Senare gråbruna hårda fläckar på frukterna.
 • Frukterna spricker
 • Runda, svarta partier på tomatens undersida.

Beror på

 • För låg nattemperatur eller för hård beskärning av plantan.
 • Svampsjukdomen potatisbladmögel som sprids från potatis. Gödsla måttligt och odla ej tomaterna nära potatis.
 • Kraftiga svängningar i temperatur och luftfuktighet.
 • Kallas pistillröta och beror på ojämn bevattning eller obalans i näringen.

7 tips för knubbiga tomatplantor

1. Så fröna

8-10 veckor före beräknad utplantering av dina odlade tomater. Tidigast i slutet av mars, senast i mitten av april. Så i så- eller planteringsjord och håll jorden fuktig. Bäst gror fröna i rumstemperatur, i ljus eller mörker. När fröna grott ställer du sådden ljust, ett soligt fönster är perfekt. Har du kallras gör detta ingenting, tomaten gillar något svalare klimat när fröna gror, ca 15-18 grader. Går detta inte att ordna kan du stänga av elementet för att att få ner värmen.

2. Plantera om

När plantorna utvecklat ett par bladpar är det dags att plantera om. Sätt en tomatplanta per kruka. Krukorna bör vara 7-7 cm i diameter och fyllda med planteringsjord. Plantera plantan så djup att jorden når första bladparet. Nyp bort bladparet.

3. Massor av ljus

Ljus krävs nu i mängder för tomaterna. Har du inget riktigt soligt fönster bör du hänga upp en växtlampa eller annan typ av växtbelysning ca 30 cm ovanför tomatplantan. Vattna jorden när den börjar torka, dock inte när den är snustorr.

4. Plantera om igen

När rötterna når ända ut till krukkanten är det dags för den andra omplanteringen. En avklippt mjölkförpackning fungerar perfekt. Bottna med ett par centimeter jord, sätt ner plantan och fyll på med jord till första bladparet. Vattna och knipsa av.

5. Gödselvattna

Första gödselvattningen bör ske tre veckor efter omplantering.

6. Avhärda

Avhärda tomatplantorna du har odlat hemma. Detta menat att du vänjer plantorna vid utelivet. Låt plantorna stå på en plats som är vindskyddad i skuggan. Efter drygt en vecka tål de att stå utomhus i solen.

7. Plantera ut

När nattemperaturen är minst 8 grader kan du plantera ut tomaterna i trädgårdslandet eller pallkragen. Vattna och täck med odlingsväv eller plast i åtminstone ett par veckor.

Är dina tomatplantor rangliga?

Du har då gjort en eller flera av dessa fyra fel

1. För liten kruka

2. Före lite ljus

3. För mycket värme

4. För lite näring

Odla

Kan du för lite om Vitlök? Läs vår guide om hur du odlar den.