odla vitlök hemma

Förr såg man aldrig vitlök i grönsakslanden. Nu mer är vitlöken en av de första en nybörjare vill börja odla hemma. Doften, smaken och odlarglädjen är svårslagen. Dessutom passar vitlöksodlingen perfekt i vårt kalla klimat.

Små vitlöksklyftor ligger och dras sig över vintern för att på vårkanten spira med upp med kraft så fort vårsolen tittar fram. Under vårkanten kan man stjäla lite av dem fräscha vitlökssmakande bladen. Dem är perfekta att ha i sallader.

Odla vitlök hemma

Vitlök förökas med klyftor och skördas först året efter planteringen. Varje klyfta har då hunnit bli en helt vitlök. Plantera klyftorna i september med rotändan nedåt och spetsen uppåt. I styv lera klyftorna ruttna. Har du sådan jort är det därför bättre att vänta med planteringen ytterligare ett par veckor. Läget ska vara soligt och jorden ska bara porös och näringsrik.

Planteringsfakta

  • Plantera klyftorna direkt
  • Plantavstånd 15 cm
  • Radavstånd 20-30 cm
  • Planteringsdjup 6 cm
  • Svårighetsgrad 2

Det är inga problem att köpa vitlökar från din närliggande livsmedels butik och plantera. Dock är det bättre att köpa ett utsäde som är garanterat friskt. Får löken för mycket kväve kan den drabbas av svampsjukdomar. Gödsla därför måttligt med kväverika gödselmedel. Hönsgödsel, urin eller gräsklipp rekommenderas.

Skörda vitlök

Först när blasten börjar gulna i juli-augusti är det dags för att skörda vitlöken. Väntar du för länge brister det tunna hölje som håller ihop vitlöken varpå vitlöken faller isär.

Torka vitlökarna i solen med blasten kvar.

Sättlök vitlök

Vitlök är en populär matlagningslök med karaktäristisk smak. Denna sort har mycket lång hållbarhet. Nätpåse 100-150 g.

40 SEK

Plantera vitlök

1

Plantear klyftorna 6 cm djupt, med spetsen uppåt i lucker jord.

Vitlöken tittar upp till våren

2

Till våren spirar det. Luckra och vattna vid torka. Täck gärna med gräsklipp.

Vitlökens blast gulnar

3

När blasten börjar gulna skördar du. Torkade lökar kan du förvara i köket.

Odla chili

Kan du för lite om chili? Läs vår guide om hur du odlar den.