Odla i pallkrage

När har det inte varit så lätt att odla hemma precis när du vill? Placera pallkragen på altanen, gräsmattan, garageuppfarten eller varför inte direkt på balkongen. Då pallkragen finns i två olika utföranden är det lätt att passa in den precis där du vill odla.

Att odla i pallkrage är inte svårt och kräver heller inte ett geni. Med enkelhet odlar du dina egna grönsaker och kryddor.

Följ vår guide till att lära dig odla hemma med pallkrage.

Placering av pallkragen

Först och främst behöver du hitta en lämplig plats för din pallkrage. Har du exempelvis en balkong i normal storlek bör storleken på den stora pallkragen passa perfekt. Har du mindre utrymme kan du använde den halva varianten.

Då det är pallkragen som bär all jord fungerar i stort sett alla underlag för placeringen. Naturligtvis är det viktigt att du tänka igenom placeringen för sol och väderstreck.

Odla med pallkrage

Förbered din pallkrage

Beroende på var du placerar din pallkrage bör du förbereda den innan du matar den med jord. För att minska jordspill på din balkong eller att minimera risken för ogräs bör du täcka in pallkragens in- och undersida med odlingsväv eller markduk.

Då pallkragen står utomhus och vanligtvis ej är impregnerade bör du också olja eller måla in pallkragens utsida. Falu rödfärg i passande kulör fungerar utmärkt. Annan fasadfärg likaså.

Placera pallkragen

Förbered med odlingsväv

Skydda pallkragen mot väder och vind

Skydd mot väta och vind

Odla i pallkrage bok

Eva Robild – Lär dig hur du lyckas med din odling och få inspiration till nya användningsområden i trädgården! ”Bra nybörjarbok, bra illustrationer och lätt att förstå. Pallkragens fiffiga konstruktion och begränsade yta gör det lätt att sätta i gång och lätt att lyckas med odling av grönsaker, sommarblommor, örter, bärbuskar, perenner, lökväxter och faktiskt även snittblommor och medelhavsväxter.  Pallkragen passar lika bra i täppan på landet som i villakvarteret och på bakgården i stan. Den kan bli ett permanent inslag i trädgården eller fungera som en tillfällig odlingsyta. Inte att undra på att den i dag är den vanligaste formen för grönsaksodling i mindre skala att odla i pallkrage har blivit en folkrörelse.

Du hittar boken på Adlibris för 165 SEK

Pallkrage mått

Då pallkragen från början var gjord som skydd till lastpallar fanns det för några år sedan inte så många storlekar. Det var då helpall samt halvpall.

En helpall är 120 cm lång, 80 cm bred och 20 cm hög. Helpallen rymmer ca 200 liter jord.

En halvpall är halva helpallen. Alltså 80 cm lång, 60 cm bred och 20 cm hög. Halvpallen rymmer ca 100 liter jord.

Något som är smidigt är att pallkragarna är hopvikbara. Vill du därför flytta pallkragen, ta in dem under vintern eller bara stuva undan kragen tar dem knapp något plats alls.

Under senare år har det blivit alltmer populärt med att använda pallkragar i syftet att odla. Det finns därför flera leverantörer som har tillverkat desto fler storlekar utöver hel- samt halvpallen.

Alla storlekar är konstruerade för att staplas på varandra.

Stapla pallkragar

Är du intresserad av att inte bara använda dig utav en pallkrage, utan vill få upp odlingshöjden kan du använda dig utav flera pallkragar på varandra.

Genom att stapla 1, 2 eller 3 pallkragar ger du också en större valmöjlighet till odlingen. Många grönsaker kräver mer plats och du behöver därför ett djup i pallkragen. Att använda flera är därför ett utmärkt knep.

Fyll pallkragen

Dags att fylla din pallkrage med jord. Blanda planteringsjord med kompost eller gödsel så odlingen får ordentligt med näring. Har du staplat flera pallkragar på höjd kan det vara bra att fylla första pallkragen med blandad jord redan från början. Detta minskar ansträngning i rygg och kropp och du kommer kunna njuta av att plantera i pallkragen under en längre period.

Vattna jorden kraftigt. Vattningen gör så att jorden sjunker ihop och du kommer kunna se om du har köpt tillräckligt med jord eller inte.

Så i pallkragen

Du har nu gjort iordning din pallkrage och det är dags för plantering. Har du aldrig sått tidigare i en pallkrage rekommenderas det att du antingen köper förkultiverade plantor, eller att du har förodlat dem inomhus.

Är du en van odlare och sår direkt med frön bör du följa anvisningarna på fröpåsen.

Se till att vattna regelbundet och tillföra mer näring vid behov. Du kommer då kunna njuta av din skörd hela säsongen.

Köpa pallkrage

Pallkragar kan du köpa på flera ställen. Trädgårdshandlare brukar ofta ha ett stort utbud av dem. Både målade och omålade.

Pallkrage pris

Att odla hemma i pallkrage är mer en investering än en förlust. Pallkragen är sitt egna ekosystem och dina grödor blir otroligt fina om du sköter om din krage.

Lock till pallkrage

Att skaffa ett lock till sin pallkrage är ett utmärkt alternativ om du inte får plats med ett växthus. Med locket blir pallkragen sitt egna lilla växthus och du har helt plötsligt skapat dig ett minidrivhus där du placerat din krage.

Granngården pallkrage 800×1200

Granngårdens pallkrage är mångsidig och utrustad med rejäla beslag av hög kvalitet. Finns i tre olika färger. Våra obehandlade pallkragar lämpar sig väl för ekologisk odling.

Pallkrage 249 SEK

Odla grönkål

Kan du för lite om grönkål? Läs vår guide om hur du odlar den.