Torkade basilika blad

Om du älskar smaken av basilika, kommer torkningen av din egen se till att du har med dig smaken hela året till alla rätter du lagar. Basilikan bör skördas strax innan den blommar för maximal smak. Det bästa sättet att torka basilika är genom att hänga den upp och ner på en varm och torr plats. Att hänga kryddan tar upp emot 3-4 veckor innan den är helt torr. Har du inte plats eller har bråttom rekommenderas det att använda en svamptork eller lägga bladen på en plåt i ugnen. Det absolut snabbaste sättet att torka dem är svamptorken.

Skörda basilika

Basilikan ska skördas precis innan växten blommar. Det är viktigt att skörda kryddan precis innan blomningen då chansen finns att den tappar mycket av smaken om man torkar bladen efteråt. Basilikan börjar blomma när alla bladen på stammen är fullvuxna.

  • Blommorna kan man se runt stammen och dem ser till en början ut som ett gäng blad i form av en pyramid.
  • Basilika har mest olja strax före plantorna blommor, så att skörda dem vid denna tidpunkt kommer att säkerställa att den torkade basilikan har så mycket smak som möjligt.
  • Sköra växten på förmiddagen. Detta är den bästa tiden att eftersom växten har dragit åt sig vattet men solen har torkat bladen.

Klipp basilikabladen från stjälkarna

Klipp separata klasar av basilikablad och skär de enskilda bladen från den större stammen. Separationen kommer att hjälpa dig att rengöra bladen då man lätt kan tvätta varje blad enskilt. Lämna en liten längd av stammen, inte mer än en tum, längst ner på varje blad för att hjälpa dig bunta dem och binda dem samman.

Skölj bladen

Skölj bladen väl. Skölj skurna basilikablad i kallt vatten före torkningen. Detta kommer att ta bort all smuts, kemikalier eller annat skräp som kan ha fallit på bladen under uppväxten eller under den resa hem om du köpt växten i affären.

Ta bort överflödig fukt

Lägg de sköljda bladen på en pappershandduk och försiktigt klappa dem torra. Tar man bort blötan före torkningsprocessen förhindrar man att bladen blir extras skrupna.

3 sätt att torka basilika på

  1. Upphängning: Ta 4-5 stycken blad och lägg på hög. Använd sedan ståltråd till att nätt linda ihop stjälkarna som du sedan kan hänga upp. Häng dina buntar av basilika från en krok eller på en vägg för att torka. Du behöver inte hänga dem i ditt kök, men se till att du väljer en plats med fritt cirkulerande luft och måttlig solljus för att underlätta torkningen. Välj ett rum med ett fönster som kan öppnas för att släppa in luft och solljus. Låt basilika hänga i två veckor. Din basilika kommer att torkas och är klar att använda efter cirka två veckor eller när bladen är mörkgröna. Dem ska vara torra och spröda vid beröring. Om bladen eller stjälkarna fortfarande känns lite flexibla kan du låta dem hänga ytterligare en vecka. Ta bort ståltråden, separera den torkade basilika bunten och smula de torkade bladen med fingrarna. Lagra dem i en märkt burk eller behållare för framtida användning.
  2. Torkning i ugn: Separera bladen från stjälken och tvätta dem. Torka av bladen och lägg upp dem på en ugnsfast plåt. Sätt ugnen på låg värme, max 50grader och stoppa in ugnen. Denna process går betydligt snabbare än upphängningen men det rekommenderas att bladen ska ligga i ugnen mellan 24-48 timmar innan dem här helt torra.
  3. Svamptork: Att använda en svamptork är det smidigare och snabbaste sättet att torka kryddor på. Gör samma process som tidigare. Separera bladen från stjälken och tvätta dem noggrant. Lägg bladen utspritt över svamptorkens lager och sätt på den. När svamptorken är färdig bör bladen vara torra och spröda. Är dem inte helt torkade kan du köra svamptorken en gång till.

Torka

Kan du för lite om xxxx? Läs vår guide om hur du torkar den.